Schaatsen slijpen

Service Details

Met onze professionele apparatuur kunnen wij alle type schaatsen slijpen.
Noren, kunst schaatsen, hockey schaatsen en zelfs de ouderwetse houten schaats

Noren en klapschaatsen worden op een slijptafel met de hand geslepen. 

Als de ronding (radius) aangepast moet worden doen wij dit op de machine.

IJshockey en kunst schaatsen worden altijd machinaal geslepen. 

Als u de schaatsen van dinsdag t/m zaterdag in de ochtend brengt, kunt u ze meestal aan het einde van de dag weer ophalen. Als u de schaatsen in de middag brengt kunnen wij dat niet garanderen en wordt er met u een afspraak gemaakt.

Wij hanteren 1 prijs voor alle type schaatsen € 14,-.

N

Reinigen

N

Slijpen

N

Polijsten

N

Afbramen

Schaats specifiek

Noor en Klapschaats

Hoewel het ijzer van de Noor en de Klapschaats volkomen recht lijkt te zijn zit er wel degelijk een ronding in om bochten te kunnen maken. Omgerekend zou dat ongeveer een cirkel van 22 meter zijn. Deze ronding kan ingesteld worden voor schaatsen op kunstijs of natuurijs en wordt door onze apparatuur perfect in het ijzer geslepen.
Het slijpen wordt met een contactschijf van elastomeer met een fijnkorrelige schuurband gedaan. De schaats wordt in een houder geklemd die precies onder de juiste hoek over de gehele lengte van de schaats langs de schuurband loopt.

Hockeyschaats

Het ijzer van een hockeyschaats wordt hol geslepen. Dat wordt machinaal gedaan met een zachte steen die wij met een diamantstift bol maken (iets minder dan bijvoorbeeld kunstschaatsen). De schaats wordt in een houder geklemd die precies onder de juiste hoek over de gehele lengte van de schaats langs de slijpsteen loopt.

Kunstschaats

Het ijzer van een kunstschaats wordt wordt op dezelfde wijze geslepen als dat van een hockeyschaats. Alleen maken wij de slijpsteen met een diamantstift iets boller. Hierdoor wordt de schaats zeer wendbaar en kunnen er speciale schaatsbewegingen mee gemaakt worden.

houten schaats

De houten schaats (Friese doorloper) slijpen wij op dezelfde manier als de noor.

Schaats Onderhoud & tips

  • Gebruik beschermers als je de schaatsen meeneemt, vooral net geslepen schaatsen kunnen vlijmscherp zijn. Kunststof beschermers zijn geschikt om korte stukjes op te lopen, lederen of badstof beschermers alleen voor vervoer.
  • Haal de beschermers thuis zo snel mogelijk van de schaatsen en laat lederen schoenen gewoon door de lucht drogen. Doe eventueel met wat krantenpapier in de schoenen. Dus niet op de kachel leggen!!
  • Lederen schaatsschoenen kan je het best onderhouden met leervet. Bij kunststof schoenen de buitenkant goed schoon en droog maken met een doek, daarna de binnenschoenen eruit halen en laten drogen.
  • Als de klinknagels bij de schaatsen loszitten of afgebroken zijn, laat dit dan zo snel mogelijk repareren bij een schoenmaker. Een loszittende schaats kan zeer vervelende valpartijen opleveren.
  • Een schaatsbeweging is anders dan een loopbeweging. Daarom moet de voet zo strak mogelijk in de schaatsschoen zitten. Gebruik maximaal 1 paar sokken.
  • Als u de schaats voor langere tijd gaat opbergen droogt u de ijzers met een doek en smeer wat zuurvrije vaseline op het staal. Laat kunststof of lederen beschermers niet om de schaatsen zitten, omdat het vocht dan niet weg kan en de schaatsen dan gegarandeerd gaan roesten. Haal de veters uit de schoenen. Veters houden vocht vast hierdoor kunnen de nestelringen gaan roesten en het leer aantasten.